Újranyitás
  1. Mi a különbség a fogyókúra, diéta, és életmód váltás között?

A fogalmak céljaiban keresendő a válasz.

Fogyókúra: Célja a testsúly csökkentése, a nevében is benne van a „kúra” szó, mely az időtartamra is utal, tehát nem élethosszig tartó, hanem időszakos.

Diéta: Célja, a szervezett megváltozott állapotához igazított táplálkozás. Gyakran összemosódik a fogyókúrával azonban a
diéta =étrend

Életmódváltás: Célja egy élethosszig tartó egészséges életmód kialakítása, a tudatos táplálkozás és rendszeres testmozgáson, egészségmegőrzéssel kapcsolatos alapvető ismereteken keresztül. SZEMLÉLETVÁLTÁS. Időtartama élethosszig tartó.

 

  1. Hogyan fogjunk bele az életmódváltásba?

Gondoljuk végig, mit akarunk elérni, mire vagyunk hajlandóak és mire vagyunk képesek célunk megvalósítása érdekében. Mindenképpen reális és elérhető célt tűzzünk magunk elé. Adjunk időt magunknak és értékeljük a legkisebb eredményt is. Az életmódváltás  magában foglalja az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás mellett az egészségmegőrzéssel kapcsolatos alapvető ismeretek elsajátítását is.

Ha ezek megvannak érdemes egy dietetikus, táplálkozási tanácsadó vagy edző segítségét kérni, akivel testmozgási és táplálkozási szokásainkat meg tudjuk beszélni.

 

  1. Mik az életmódváltás buktatói?

Téves elképzelések az életmódváltásról (nincs pénzem a sok zöldségre és étrend kiegészítőre, nincs pénzem fitneszteremre, nem akarok koplalni)

Átmenet nélkül belevágni (család rosszallása, anyagi kár, csalódás, koplalás, éhezés) FOKOZATOSSÁG A KULCSA!

Szélsőséges nézetekhez, irányzatokhoz való csatlakozás, ami az egyén élethelyzetére nem illeszthető rá

Türelmetlenség

Csak a szemünknek/tükörnek/mérlegnek hiszünk

Egészséges gyakori, rostban gazdag táplálkozás helyett koplalás

Rendszeresség elhagyása

 

  1. Miért adjuk fel egy hónap után?

Csak a szemünknek/tükörnek/mérlegnek hiszünk, türelmetlenek vagyunk

Nem a legoptimálisabb étrendet és mozgásformát választjuk

Nincs támogató közeg vagy van cinkos a helytelen életmódhoz

Ha „csalunk” az étkezésben bűntudatunk van

Nem szeretünk segítséget kérni pl. kudarctól félve

 

  1. Elengedhetetlen a sport?

Az életmódváltás legfőbb titka a testmozgásban rejlik, mégpedig olyanban, amit szeretünk.
A mozgás fokozza a vérkeringést, több oxigént áramoltat a bőr sejtjeihez, gyorsítja az anyagcserénket.  Oldja a szorongást, javítja a hangulatot. Nő a tüdőkapacitásunk és javul a légzés, nő a szív teljesítőképessége, csökken a szív-érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Erősíti az immunrendszert, hölgyeknél rákmegelőző hatása is lehet. A vérben levő jó koleszterin értéke nő, a rossz koleszterin értéke csökken. Hatékonyan megelőzhető életmód terápiával a 2-es típusú cukorbetegség kialakulása. A mozgás hatására felgyorsul a táplálék áthaladása a bélcsatornán, ezen keresztül csökkenti a vastagbél rák kialakulásának kockázatát. Megelőzhető és mérsékelhető a csontritkulás a napi 30 perces mozgással. A rendszeres testmozgás által ízületeink beolajozódnak, ezáltal csökken a merevség és az ízületi fájdalom kialakulása. Izmaink megerősödnek, tartásunk javul.

 

  1. Miben tud az EFI segíteni?

Az EFI az ingyenesen elérhető mozgásprogramokkal hozzá tud járulni a testmozgás mindennapokba való beépítéséhez, valamint térítésmentesen elérhető dietetikusunk segíteni tud a kiegyensúlyozott, teljes értékű étrend kialakításában. Az aktuális programokról érdeklődhetnek az alábbi elérhetőségeken:

63/313-244 263-as mellék, Rendelőintézet, I. em. 118-as szoba, efi@szentesi-korhaz.hu, www.szentesefi.hu, www.facebook.com/szentesefi