Nő az egészség

November 24-én egy remek előadássorozaton vehet részt Irodánk. A nőről beszélgettünk. A nőről, aki dolgozik, aki anya, aki feleség, aki nagybetűs NŐ.

A nők egészsége rendkívül fontos, hiszen éppen a „gyengébbik nem” hordozza a vállán a sok-sok terhet és igazán nincs is idejük magukkal foglalkozni. A család, a hivatás mindig megelőzi saját magukat. Legyen ez az egy bekapcsoló gomb a szentesi hölgyek számára az egészségtudatosabb élet felé.

Amikor a női egészségről esik szó, kollégáinkkal elengedhetetlennek tartjuk a szűrővizsgálatokkal kapcsolatos tájékoztatást.
A Szentesen élő hölgyek nagyon szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen már városunkban is van Mammográfiás szűrőközpont. Ennek köszönhetően a 45-56 év közötti hölgyek helyben részt vehetnek a 2 évente esedékes mammográfiás szűrővizsgálaton.
Az új gép sokkal részletesebb képet készít, már az egészen apróbb elváltozásokat is feltárja, amire a régebbi gép még nem volt képes. A központ munkatársai nagyon lelkesek, havonta több kiemelt szűrőnapot is tartanak, ahol akár este 8 óráig is várják a jelentkezőket.
Magyarországon évente körülbelül 5-6000 új emlőrákos beteget fedeznek fel és körülbelül 2000 bele is hal a betegségbe. Ez a szám talán nem lenne akkora, ha a hölgyek havonta önvizsgálatot végeznének és a 45-65 év közötti asszonyok két évente mindössze egy alkalommal rászánnák az idejüket a térítésmentes mammográfiás vizsgálatra. Hazánkban erre remek rendszer alakult ki, melynek köszönhetően a hölgyek meghívó levelet kapnak a szűrésre. Ne feledjük, hogy a korai emlőrákok esetén 80%-os túlélés biztosítható, azonban ha később kerül ez felismerésre, a gyógyulás lehetősége már csak 15%.

A kiemelt szűrődélutánokon az Egészségfejlesztési Iroda is alkalomszerűen képviselteti magát, így az életmód tanácsadás mellett a vérnyomás mérés, koleszterin és vércukorszint mérés és testzsírszázalék mérés is elérhetővé válik ezeken az alkalmakon.
Mit tegyenek azok a hölgyek, akik még nem töltötték be 45 évet? Végezzenek önvizsgálatot minden hónapban, mellyel képet kaphatnak melleik normál állapotáról.

Hölgyek egészségmegőrzésével kapcsolatban a méhnyakrák szűrés is az elengedhetetlen vizsgálatok közé tartozik. 2 évente ajánlott a részvétel, azonban fogamzásgátlót szedő hölgyek esetében évente javasolják. Miért foglalkozunk ezzel ennyire kiemelten? Magyarországon évente 1100 hölgy betegszik meg, belőlük 4-500 fő belehal ebbe a HPV vírusok valamelyike által okozott kórba. A lányoknak már akár a 20-as éveiktől ajánlott részt vennie ezen a vizsgálaton. Sokan kellemetlennek tartják, ezért nem jelennek meg a nőgyógyászuknál, pedig ha csak belegondolunk, hogy egy méhnyakrák műtét vagy kezelés ennél sokkal kellemetlenebb, akkor annyira nem is tűnik nagy áldozatnak ez a vizsgálat. 2014-től a HPV oltás ingyenesen elérhető az általános iskolás 13-14 éves lányok számára.

Kiemelten érinti a hölgyeket még a terhességi cukorbetegség kialakulása is. November hónapban ünnepeltük a Cukorbetegség világnapját, melynek kiemelt témája a nők diabétesze volt. A terhesség alatt csökken a szövetek inzulinérzékenysége, ami a hasnyálmirigyet a szokásosnál erősebb munkára készteti. A nők 7-8%-ának szervezete a terhesség alatt nem képes megfelelni ennek a fokozott igénynek, emiatt megnő a vércukorszintjük. 7-ből 1 születést a terhességi cukorbetegség (GDM: gesztációs diabetes) befolyásol.
Nagyon fontos, hogy gyermek megszületése után 6 héttel történjen vércukor-mérés, végezzék el a glukóztolerancia tesztet. A terhességi cukorbetegségben szenvedő nők körülbelül 90%-ánál a cukorbetegség megszűnik a szülés után. A korábban terhességi cukorbetegségben szenvedő nők körülbelül felénél végül kialakult a cukorbetegség. Ez évekkel gyermeke születése után is bekövetkezhet. Érdemes megismerni a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit, hogy figyelni tudjuk esetleges kialakulásukat.

Még egy megdöbbentő tény. 2016-ban 727 ezer ember szenvedett Magyarországon 2-es típusú cukorbetegségben. Az elmúlt években 6 százalékkal csökkent a cukorbetegek halálozása, de még így is évi 30 ezer diabéteszes beteget veszítenek el. 2016-ban napi 10 beteg lábát amputálják a cukorbetegség miatt. Évi 30 ezer haláleset írható a cukorbetegség számlájára hazánkban.

Ha csak ezen betegségek kialakulását igyekszünk megelőzni, már nagyon sokat tettünk az egészségben eltölthető évek számához, azonban egy dologról még nem ejtettünk szót, ez pedig a hölgyek lelki egészsége.

A nők kiskoruktól kezdve érzelemtől vezéreltek, ők azok, akik a férfiak racionális gondolkodásával szemben, többször hoznak az aktuális kedélyállapottól függő döntést. Gyermekkortól a felnőtté válásig a gyengébbik nemet nem kímélik a hangulatváltozások. Gyakran az otthonról hozott minta alapján működünk, belénk programozza a gondoskodást, a megfelelést, a folyamatos készenlét állapotát. A 20-21. század hatalmas változásokat hozott a tradicionális férfi és női szerepekben. A hölgyeknek most már nem csak anya és feleség szerepben kell helyt állni, hanem dolgozó nőként, karrierépítőként is. Ilyenkor a rengeteg szerep által rájuk rótt feladatok miatt önmagukat háttérbe szorítják, és lassan lemerülnek. Az élet azonban nem állhat folyamatosan teendőkből, rohanásból és túlélés halmazából. Ilyenkor jön az ÉN IDŐ. Mikor van erre szükség? Mindig, de leginkább akkor, amikor azt mondják a nők maguknak „nekem erre nincs időm”. Az Én idő egész egyszerűen megfogalmazva azt az időt jelenti, amit az ember a maga kedvéért csinál. Ez lehet főzés, olvasás, edzés, vagy kellemes zenét hallgatni. A lényege, hogy a figyelmét önmaga felé fordítja az egyén.

A cikk végén had jegyezzünk meg még egy dolgot. A férfiak átlagosan hét évvel korábban halnak meg, mint a nők. Azonban a nős férfiak előnyt élveznek, hiszen a házasság védőteret képez köréjük, egy egészségtudatos feleség segíti a férj egészséget támogató viselkedését is, tehát kedves hölgyek, a saját egészségük karban tartásával partnereiknek is nagyon sokat segítenek.

Czakó-Kádár Viktória