Őszi egészség - színes receptek

Rakott kelbimbó

Hozzávalók 4 adagra:

3 közepes db sárgarépa, 40 dkg kelbimbó (kb), 5 dkg vaj, 2 db tojás só ízlés szerint bors ízlés szerint,  2 evőkanál étkezési keményítő, 50 dkg csirkemell filé, 3 ek olívaolaj, dl főzőtejszín 1 közepes fej fokhagyma szerecsendió ízlés szerint 1 csokor petrezselyem 15 dkg sajt

A karikára vágott sárgarépát és a félbe vágott kelbimbókat kevés vajon megpárolom. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét kissé felverem, sózom, borsozom, és keményítővel jól kikavarom.

A szereltekre vágott csirkemellet megforgatom a masszában, majd extra forró és kevés olajon mindkét oldalát pár percig elősütöm.
Egy tűzálló tálat kivajazok és a megpárolt zöldségek felét eligazítok benne, majd ráteszem a husikat. A tejszínt elkeverem a tojássárgákkal, ízesítem fokhagymával, szerecsendióval, petrezselyem zölddel, sóval és borssal ízlés szerint és a felét ráöntöm a tál tartalmára. Ezután ráhalmozom a többi zöldséget is a húsok tetejére és a maradék tojásos öntetet is ráöntöm, a tetejét pedig reszelt sajttal szórom meg.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütöm.

 

Sütőtök Smoothie

Hozzávalók 1 főre: 100g sült sütőtök, 1 dl tej1 csipet fahéj, ízlés szerint vanília aroma, 30 g zabpehely, 1 evőkanál méz

A sütőtököt apróbb darabokra szedem, hozzá teszem a többi hozzávalót és turmixgépben összeturmixolom őket, frissen fogyasztom.

 

Baconos töltött édesburgonya

Hozzávalók 2 adaghoz:

2 db édesburgonya (körülbelül 350g-os), 6 dkg bacon (lehet több is), 60 g füstölt vagy trapista sajt, 80 g tejföl (12%-os), bors ízlés szerint, só ízlés szerint, chili ízlés szerint.

Az édesburgonyákat megszurkálom, villával és mikrohullámú sütőben magas fokozaton legalább 10 percig mikrózzuk (természetesen sütőben is puhára lehet sütni) Ez idő alatt bacont megpirítom, majd félre rakom.

A megfőtt édesburgonyákat a hosszabbik oldalukon ketté vágom, kikaparom a belsejét, de csak annyira, hogy maradjon tartása. A kikapart húst villával összetöröm, hozzáadom a reszelt sajtot, a tejfölt és a bacont, plusz a fűszereket és összekeverem. Az így kapott masszát visszatöltöm az édesburgonyákba, melyeket még kb. 3 percre visszateszek a mikróba.