Őszi hangulat

Ahogy beköszöntenek az első hűvösebb napok, már mindenki érezheti, hogy hamarosan őszbe fordul az időjárás és vele együtt a lelkünk és hangulatunk is. Hajlamosabbak vagyunk a csigaházunkba visszabújni ezeken a korán sötétedő délutánokon és estéken, kicsit mind komorabbak leszünk. Törvényszerű, hogy így érzünk? Tehetünk ellene valamit?

Szervezetünk a napsütéses órák számának csökkenésével, kevesebb szerotonint termel, mely a jó közérzetért felel. Hogyan pótolhatjuk? A dietetikus szerint, a táplálkozással is tudjuk befolyásolni a triptofán bevitelt, melyből a szerotonin képződik. Megtalálható ez az anyag szárnyasok húsában, dióban, tejben, mogyoróban, tojásban, magas kakaótartalmú csokoládéban, tehát érdemes ezeket beépíteni étrendünkbe és akár lefekvés előtt egy pohár tejet, vagy olajos magvakat elfogyasztani. Sajnos, a szerotoninképzés nem ilyen egyszerű, hiszen ahhoz hogy a triptofánból szerotonin legyen, kell egy kis napfény. A „napfény tankot” ilyen formán pedig már akár 20 perces szabad levegőn töltött sétával is feltölthetjük, azonban ne ez legyen az egyetlen fizikai aktivitás a héten. A sport jótékony hatással van az endorfintermelésre, így a rendszeres sport segítheti a jó kedélyállapot fenntartását is.

Annak ellenére, hogy minden életmódbeli segítséget megadunk a szervezetünknek, adódhatnak olyan napok, ünnepek, amelyek felfokozott érzelmi hangulatban telnek. Ilyen alkalom a Mindenszentek, vagy a meghitt Karácsonyi ünnepek. Különösen kritikus a megélése ezen alkalmaknak, ha az ember magányos, egyedül élő, vagy idős, aki elszigetelten éli napjait.  Magányos ismerőseinken való segítés, a velük való kapcsolattartás, a jótett után maradó jó érzés segíthet az esős napok borújában pozitív érzésekkel feltölteni lelkünket. Ezért, ha tudomásunk van olyan ismerősről, rokonról, aki egyedül él, hívjuk fel, és ha tehetjük, látogassuk meg.

Mozgásprogramokért, közösségi programokért, keresse bizalommal Irodánkat. 63/313-244 263-as mellék, efi@szentesi-korhaz.hu, www.szentesefi.hu, Szentes, Rendelőintézet I. emelet 118-as szoba.

Czakó-Kádár Viktória