Advent a lehetőségek időszaka

Az adventi időszakba léptünk, amikor testünk, lelkünk, környezetünk is készítjük a karácsony érkezésére. Ezekben a hetekben, már az ünnepi menüt fontolgatjuk és a vendégváró finomságokhoz, a bevásárló listát írjuk. Talán, már végig gondoltuk az év végi teendőket és fogadalmakat is. Majd jövőre… addig pedig hagyjuk a dolgokat a szokott mederben folyni, pedig rengeteg lehetőséget tartogatnak az advent heti.

Remek alkalom ez az időszak arra, hogy újra gondoljuk, és reform köntösbe öltöztessük a hagyományos ünnepi ízeket, melyeken keresztül, egészségesebbé varázsolhatjuk a karácsonyi ünnepeket is. A tudatos tervezés, egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy az életmódváltáson gondolkodók megerősítsék szándékukat.

Szilveszterkor hajlamosabbak vagyunk hirtelen ígéreteket tenni, azonban pár nappal később már nem is emlékszünk rá. A listák élén a fogyás, életmódváltás, több sport áll. Ezért nem csak az ételek újragondolása, hanem a testmozgás, mindennapokba való beépítését is érdemes fontolóra venni az adventi időszakban, hiszen közel egy hónap rendszeres testmozgás, már előre vetíti, hogy az újévben is hódolni fogunk e szokásunknak. Tehát, foglaljuk össze néhány lépésben azokat a taktikákat, melyekkel az újévi fogadalmak betarthatóak és hosszú távúak lehetnek:

1.Iktassunk be a hétköznapokba csak heti kettő 60 perces mozgás órát. Legyen az bármilyen mozgás, csak essen jól, és érezzük jól benne magunkat. Olyan mozgás legyen, amit csak a mozgás kedvéért teszünk, tehát ne a kertészkedés, munkába bicajozás vagy gyaloglás legyen ez a heti kettő mozgás.

2. Fogyasszunk elegendő folyadékot. Minden étkezéshez legalább 3 dl tiszta vizet, kisétkezésekhez legalább 2 dl vizet igyunk meg.

3. Minden étkezéshez legalább egy marék zöldséget fogyasszunk el. Akár nyersen, savanyítva, párolva is ehetőek, a lényeg, hogy a rostbevitel biztosítva legyen általuk.

Készítsük elő a terepet a változásoknak, kezdjük el a váltást kis lépésekben, már az adventi időszakban.

Ehhez nyújtanak segítséget az Egészségfejlesztési Iroda szolgáltatásai, melyekről az alábbi elérhetőségeket érdeklődhet:

Szentes, Rendelőintézet, I. emelt 118-as szoba, 63/313-244 263-as mellék, efi@szentesi-korhaz.hu, www.szentesefi.hu, www.facebook.com/szentesefi

Czakó-Kádár Viktória