Népegészségügyi szűrések – Vastagbél szűrés - 7. rész

Vastagbéltükrözéssel kapcsolatos teendők és kérdések – Első rész

Hány szabadnapra van szükség a vastagbéltükrözéshez?

A vizsgálatra előjegyzéskor érdemes figyelembe vennie, hogy általában két szabadnapra lesz szüksége: a vizsgálatot megelőző előkészítő napra (a kolonoszkópia időpontjától függően délután vagy a kora esti órákban kell elkezdeni a béltisztítást) és a vizsgálat napjára. Javasoljuk továbbá, hogy a következő napra vagy napokra se tervezzen nagyobb utazást, nehéz fizikai munkával járó tevékenységet különösen, ha a vizsgálat során beavatkozás is történik.

Szükséges laboratóriumi vizsgálat (vérvétel) a tükrözés előtt?

A tükrözés előtt két héten belül az arra kijelölt vérvételi helyen vérvizsgálatot kell elvégeztetnie. A szakrendelésen kizárólag ezzel az eredménnyel tudják a vizsgálatot elvégezni.

Fontos, hogy a vérvizsgálat eredményét feltétlenül mutassa meg a háziorvosának, valamint vigye magával a vastagbéltükrözésre is.

Mit jelent a vastagbél előkészítése (béltisztítás) a vizsgálat előtt? Miért szükséges ez?

Annak érdekében, hogy a vizsgáló orvos pontosan áttekinthesse a bél belső felületét, fontos a megfelelő béltisztítás. Ehhez javasolt az étkezési előírások betartása, a béltisztításra alkalmas készítmény előírás szerinti használata (hashajtó), valamint előírt mennyiségű folyadék fogyasztása.

Melyek a béltisztításhoz használatos készítmények?

Háziorvosa vagy a gasztroenterológusa (a gyomor-bélrendszer betegségeivel foglalkozó belgyógyász szakorvos) az Ön általános állapotához és az esetlegesen előforduló betegségeihez igazítja a megfelelő béltisztító készítmény kiválasztását, amelyet receptre felír és Önnek a gyógyszertárban kell kiváltania azt.

Mely előírások betartása szükséges a vizsgálat előtti 4. naptól?

Fontos, hogy bizonyos gyógyszerek alkalmazását szüneteltetni kell vagy módosítani szükséges azok adagolását a vizsgálatot megelőzően. A részletekkel kapcsolatban érdeklődjön háziorvosánál.

Például:

Ha Ön szed vaspótló tablettát, hagyja abba annak alkalmazását.

Ha Ön vérhígító hatású készítményt használ (pl.: warfarin, kumarol (Syncumar), acetilszalicilát (pl.: Astrix, Aspirin protect), nem szteroid típusú fájdalomcsillapítók (pl.: Cataflam, Flector), clopidogrel (pl.: Plavix), Rivaroxaban, Dabigatran, Apixaban, Fraxiparine, Clexan stb.) kérdezze meg háziorvosát a gyógyszer szedéséről.

A naponta szedett egyéb gyógyszereit (pl.: vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő, asztma-ellenes szerek stb.) alkalmazza az orvosi utasításoknak megfelelően.

Ha Ön cukorbeteg vagy speciális diétát igényel, kérdezze meg orvosát a gyógyszerek szedéséről, amit kérjük, tartson is be.

Forrás:  www.szures.nnk.gov.hu