Népegészségügyi szűrések – Vastagbél szűrés - 9. rész

Vastagbéltükrözéssel kapcsolatos teendők és kérdések – Harmadik rész

Mit viseljen a vizsgálat napján?

Célszerű a könnyen le- és felvehető, laza öltözet. A vizsgálathoz deréktól lefelé le kell vetkőznie, majd ezután egy speciális nadrágot vagy lepedőt biztosítanak a tükrözés idejére.

Mit vigyen magával a vastagbéltükrözésre?

Vigye magával személyi iratait, illetve a vérvételi labor- és szakorvosi leleteit, háziorvosától kapott beutalóját, esetlegesen előzetes vizsgálati eredményeit és a szedett gyógyszereinek listáját.  Célszerű, ha visz magával egy tekercs WC papírt, papír kéztörlőt, váltó fehérneműt, néhány szem szőlőcukrot és folyadékot, amit a vizsgálat után elfogyaszthat. Ha az utazási idő hosszú a szakrendelésre, legyen Önnél folyadék és gyógyszer, amit napközben kell bevennie.

Tudnivalók cukorbetegség esetén

Ha Ön cukorbeteg, fontos figyelnie arra, hogy a hashajtás során is egyensúlyban maradjon a szénhidrát-háztartása, ezért a vércukor szintjének rendszeres ellenőrzése szükséges. A cukorbetegeknél lassabb a bélműködés is, ezért az előkészítő diétát mindenképpen érdemes már két nappal a vizsgálat előtt elkezdenie.

Általános székrekedés esetén mi a teendő?

Ha Önnek általában székrekedése van, a hashajtásos előkészítés akkor kezdhető meg, ha előtte volt legalább egy laza széklete. Ennek előidézéséhez használhatja a szokásosan alkalmazott hashajtóját, vagy kérje háziorvosa tanácsát.

Ha beültetett eszközt (implantátumot) visel, mi a teendő?

Ha Ön szívritmusszabályzót (pacemaker), ízületi protézist, fémlemezt, csavart stb. visel, az előkészítés előtt tájékoztatnia kell a vizsgálatot végző szakorvost.

Forrás:  www.szures.nnk.gov.hu