Népegészségügyi szűrések – Vastagbél szűrés - 11. rész

Vastagbéltükrözés esetén betartandó étkezési szabályok

Az alábbi ételek fogyasztása javasolt:

  • fehér lisztből készült pékáruk, tésztafélék, rizs, babapiskóta, burgonya (héj nélkül), krumplipüré (tej nélkül);
  • puhára főzött zöldségek (nem aprómagvas, héj nélkül);
  • szárnyas hús, hal puhára főzve vagy párolva (bőr nélkül);
  • zöldségleves, erőleves, burgonyaleves;
  • főtt vagy lágy tojás, rántotta (tej nélkül);
  • natúr tejtermékek (pl. kefír, joghurt), vaj, margarin, sajt, krémsajt;
  • héj és mag nélküli gyümölcsök (csak kompót formájában);
  • fehér vagy barna cukor, édesítőszer;
  • tea, szűrt szőlőlé vagy almalé;
  • kávé (tej, tejszín nélkül).

Fontos a bő folyadékfogyasztás, legalább 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvíz!

Ebben a néhány napban NEM fogyaszthatja a következő ételeket:

  • teljeskiőrlésű gabonából készült kenyér, péksütemények és tésztafélék, korpás készítmények (korpás kenyér, müzli stb.);
  • nyers zöldségek és gyümölcsök;
  • apró magvas gyümölcsök (ribizli, málna stb.) és a gyümölcsök héja;
  • apró magvas zöldségek (paprika, paradicsom, padlizsán stb.);
  • kukorica, brokkoli, káposztafélék, szárazbab, borsó;
  • olajos magvak (mogyoró, dió, mák, tökmag stb.);
  • vörös húsok (sertés, marha stb.);
  • olajban, zsírban sütött ételek;
  • szárított gyümölcsök;
  • gyümölcsös joghurtok, csokoládé, lekvár.

Forrás:  www.szures.nnk.gov.hu