Testsúlykontroll klub

Pollenek a levegőben

Tüsszögök, folyik az orrom, viszket a szemem… vajon mi virágzik most? Csak pár kattintás a https://efop180.antsz.hu/polleninformaciok-holnap.html oldalra és már látom is, hogy a pázsitfű, nyírfa, nyárfa, tölgy, dió, bükk és a juhar alacsony koncentrációban, a platán és a tölgy pedig közepes koncentrációban örvendezteti meg az allergiás társaimat.

1. Mossuk le a polleneket!
Amikor hazaérünk a munkából, a napi teendőkből, azonnal mossuk meg arcunkat, kezünket, mert a pollen rátapadhat a bőrre, szempillára is. Ha tehetjük, mossunk naponta hajat, mert a hajunkra is kerülhetnek a pollenekből.

2. Orrátmosás
Érdemes az orrnyálkahártyáról is eltávolítani a napközben bejutott polleneket a napi egyszeri orrátmosással, mely akár tiszta vízzel is történhet.

3. Környezet pollenekhez való igazítása
Ha nem vagyunk olyan szerencsések, hogy legalább 1-2000 méteres helyek között tölthetjük a pollenszezont, akkor igyekezzünk lakóhelyünkön mindent megtenni a pollenek ellen.

A növények a reggeli órákban bocsájtják ki pollenjeiket, melyek száma délig emelkedik, majd késő délutánra csökken, ha szélcsendes idő. A városi épületek között megrekedt meleg levegő azonban nem kedvez a városközpontban lakóknak, ezért ajánlott nem szellőztetni, de ha mégis megtesszük, érdemes előtte pollenszűrővel ellátni az ablakokat, amelyeket aztán rendszeresen cserélni is szükséges. Autónkban is érdemes figyelni a pollenszűrő rendszeres cseréjére és az autó levegő keringtetését belsőre állítani.

4. Porszívózás, porszívózás!
A lakás gyakori portalanításával is jelentősen csökkenthetők az allergiás tünetek. E célra az alaposan felporszívózott padlót mindenképpen nedvesen is ajánlott feltörölni, hogy még a por maradéka sem maradjon rajta. A szőnyegeket pedig mindig alaposan és lehetőleg a szokásosnál is gyakrabban kell kiporszívózni.

5. Nyáron is elővigyázatosan!
Szép lassan, de biztosan a nyár felé haladunk. Sokan tudhatjuk, hogy a nyári viharok alkalmával a szél és az eső felveri a légkört, így sok-sok virágpor kerül a levegőbe. Ilyenkor nagyon oda kell figyelni arra, hogy ilyen időben, sőt már a viharra készülődve se szellőztessünk és mi magunk se menjünk ekkor a szabadba, mert a párás időben a virágporszemcsék megduzzadnak, ezzel növelve a pollenveszélyt.

Kádár Viktória