Apák napja, apák egészsége

1994 óta, június harmadik vasárnapján ünnepeljük hazánkban az egyre népszerűbb Apák napját. Ilyenkor az apaságot, az apák gyermekei életében betöltött fontos szerepét ünnepeljük ilyenkor. Mivel igen fiatal ünnepről van szó, ezért még nincs akkora hagyománya, mint az anyák napjának, azonban legalább olyan jelentőségű ünnep ez is. Ilyenkor, hasonlóan az anyák napjához, apró ajándékkal kedveskedünk édesapánknak, mely a kezdeti időkben egy szál vörös rózsa volt, ma már mindenféle kreatív ajándékot választunk inkább.

Hogy mit lát az apák napjában az egészségfejlesztő?

Lehetőséget, hogy a férfi egészségmegőrzésről, a férfiak számára ajánlott legfontosabb szűrővizsgálatokról írjon. Hiszen tudjuk, a férfiak többsége nem szívesen jár orvoshoz, szűrővizsgálatokra meg pláne! Ezért is lehet, hogy a házasságban élő férfiak tovább élhetnek, hiszen feleségük figyelemmel követi egészségi állapotukat, figyel táplálkozási szokásaira, segíti, hogy egészséges életet élhessen. Manapság, a Movember elnevezésű mozgalom is ebben segít, azonban nem árt az eddig tudottakat feleleveníteni, hiszen bármilyen betegségről legyen szó, ha időben felismerésre kerül, jobb esélyekkel kezelhető, gyógyítható.

Lássuk, milyen szűrővizsgálatok segíthetik a férfit a betegségek megelőzésében

A szív és érrendszeri betegségek 50 éves kor körül jelentkezhetnek elsőként, azonban az azt okozó tényezők, már fiatal, akár 20 éves korban elkezdenek gyűlni. Ezért, már a 20-as években érdemes évente laborvizsgálatot végeztetni, mely mutatók közül a koleszterinszint értéke egy beszédes mutató lehet. Emellett a testsúlykontroll már ezekben a fiatal években létfontosságú, hiszen a későbbi elhízás szempontjából ezek az évek meghatározóak. Szintén a 20-as években legalább havonta ajánlott a herék önvizsgálata, hiszen a prosztata rák a fiatalokat sem kíméli.

A 40-es évek szűrései már összetettebbek. EKG vizsgálat, éhomi vércukos mérése, bőrrák szűrés (főként a világos bőrű férfiaknál) és a prosztata szűrés kerül fel a listára. Aztán az 50-es években levő férfiak szűrővizsgálatai az évenkéti vastagbélrák szűréssel is kiegészül, mely első körben egy székletvér tesztet jelent. A herék önvizsgálata kiegészül 50 éves korban az évenkénti PSA szűréssel, és a tapintásos urológiai vizsgálattal. Ha a családban fordult már elő prosztata rák, akkor erre a területre kiemelten figyelni kell és szigorúan kell venni a rendszeres szűrővizsgálatokat.

Tehát összefoglalva a főbb szűrővizsgálatok, amelyeken egy férfinak élete során részt kell vennie rendszeresen:

  • Évente nagylabor
  • Havonta herék önvizsgálata
  • Havonta anyajegyek önvizsgálata
  • Évente bőrrák szűrés bőrgyógyásznál
  • 45 éves kórtól vastagbélrák szűrés
  • 50 éves kórtól PSA szűrés

Apák napján tehát ne csak ajándékokkal halmozzuk el édesapánkat, hanem az egészségére való figyelemmel is!

Boldog apák napját kívánunk minden édesapának!