Nordic Walking a Kurca partján

A Szentesi Egészségségfejlesztési Iroda idén is útjára indította Nordic Walking kezdő tanfolyamát.

Az időjárási viszonyoktól függően, hétfőn és pénteken 17 órakor gyűlik össze a csapat a Dózsa ház előtti füves területen, ahol bemelegítés után, különböző útvonalakat járnak be a Széchenyi ligetben, valamint a Kurca partján. Azon résztvevők, akik nem rendelkeznek Nordic bottal, a csoportban van lehetőség korlátozott számban kölcsön botokat használni.

 Mi is történik ott valójában?

Most nem, mint EFI irodavezető, hanem mint Nordic Walking oktató mesélek róla egy kicsit, mert úgy érzem, ez a foglalkozás több mint a helyes Nordic Walking technika megtanulása és gyakorlása.

17 óra előtt 10 perccel találkozunk a résztvevőkkel a Dózsa ház előtt, ahol a botokat kiosztom, ahol szükséges beállítóm. Ezután körbe állunk, és bemelegítünk. Közben megbeszéljük ki, hogy van, hogy érzi magát, van-e valamilyen egészségügyi, fizikai dolog, amire kiemelten figyeljünk és van-e kívánság az útvonallal kapcsolatban. Amint bemelegítettünk, már indulunk is. Megbeszéljük merre fogunk haladni, így csapat gyorsabb és lassabb tagjai sem tévednek el.  Természetesen, mint csoportvezető, a teljes csapatot oda-vissza járom és segítek a technika csiszolásában. Időnként megállunk, és a különböző Nordic Walking technika elsajátításához szükséges mozdulatokat gyakoroljuk egyénileg és párban.

Alkalomról alkalomra haladunk, minden foglalkozáson ismételjük az előző órán tanultakat és játékos feladatokkal mélyítjük az addig megszerzett tudást.  Amikor megtettük az aznapra tervezett utat, visszatérünk a kiinduló helyünkre, és jól megnyújtjuk a megmozgatott izmainkat. Ezután pedig a záró körben egymásnak jó egészséget kívánva koccintjuk össze botjainkat és zárjuk a foglalkozást.

Mit tanulunk?

A nyújtott kar, nyitott kéz, aktív karmunka hármasát. Ha ez jól megy, jöhet a gördülő talp, majd ritmust adunk a mozgásnak, ekkor a legfontosabb elemét a Nordic Walking technikának már mindenki tökéletesen tudja, ez pedig nem más, mint a mosoly.

Milyen jótékony hatásait érezheted a Nordic Walkingnak, ha csatlakozol a csoporthoz?

Javul a közérzeted, kikapcsolódsz, közben erősítesz, nyújtasz. Leveszi a terhelést az ízületekről, így nehezebben mozgók számára is tökéletes mozgásforma. Korra és nemre való tekintet nélkül mindenkinek ajánlható. Akár barátnők, házaspárok, szomszédok, nagymama az unokával, akár anyuka a gyerkőcével, akár kismama és magzata a pocakban, remek kikapcsolódás mindenki számára. Remek kis csapat alakul ki minden turnusban, ami talán a közös mozgásnak is köszönhető.

Hogyan lehet csatlakozni a csoporthoz?

Előzetes jelentkezés alapján fogadjuk a jelentkezőket és botokat is így tudunk biztosítani. Jelentkezni lehet az efi@szentesi-korhaz.hu címen, a www.facebook.com/szentesefi oldalra írt üzenettel, illetve a 30-652-25-27-es telefonszámon. Várhatóan július 9-ig minden hétfőn és pénteken találkozunk, amennyiben az időjárás engedi.