Lábszűrés cukorbetegeknek az EFI-ben

Lábszűrést szervez cukorbetegeknek a szentesi EFI

A Szentesi Egészségfejlesztési Iroda június 21-én kedden, 13.00-16.00 óráig lábszűrést szervez a térségben élő cukorbetegek számára. A fájdalommentes vizsgálat csupán negyed órát vesz igénybe, mely átfogó képet ad a láb aktuális állapotáról.

Miért ajánlott cukorbetegeknek a vizsgálaton való részvétel?

A cukorbetegséggel élők számára fontos a láb rendszeres vizsgálata. diabéteszes láb az egyik leggyakoribb szövődménye a cukorbetegségnek, mely érzéskieséssel, zsibbadással, lábszárfekélyek kialakulásával járhat. Az érrendszer és az idegrendszer károsodása hosszú távon a láb amputációjához is vezethet. Az időben felismert és kezelt diabéteszes láb szindróma megakadályozhatja ezt a súlyos szövődményt.

Milyen vizsgálatokból áll a szűrés? 

Hangvilla vizsgálat

A hangvilla teszt során a láb vibrációérzetét vizsgálják úgy, hogy a villát rezgésbe hozzák, majd a lábra helyezik. A páciensnek szólnia kell, amikor már nem érzi a rezgést és amennyiben ez egy bizonyos érték alá csökken, úgy fennáll a neuropátia (idegkárosodás).

 

Monofilamentum

A teszt a talpi fekély szempontjából magas kockázatú betegek azonosítására szolgál. Ekkor egy speciális nylonszálat helyeznek a talp különböző részeire, melyet jó esetben a páciens érez. Amennyiben nem érzi, úgy csökkent fájdalomérzetről van szó, ami előrejelzi a talpi fekély megjelenését.

 

Boka-kar index (érszűkület mérés):

Az érszűkület az általános érelmeszesedés egyik következménye, mely két szempontból is kockázatos lehet: az alsó végtag vérellátását rontva akadályozhatja a mindennapi tevékenységek elvégzését, késői felismerése pedig a végtag amputációjához is vezethet. A boka-kar index a boka magasságában illetve a felkaron mért vérnyomás hányadosa, mely egy egyszerű vizsgálat az érszűkület kimutatására méghozzá a tünetmentes, vagy kezdeti stádiumban.

 

Hogyan lehet jelentkezni?

Az szűrővizsgálaton való részvétel térítésmentes, de előzetes időpont egyeztetéshez kötött. Jelentkezni az EFI iroda telefonszámán, a 63/313-244, 263-as mellékén lehet.

Az iroda további aktuális programjairól a www.facebook.com/szentesefi oldalon tájékozódhatnak.