
Étkezési tanácsok forró nyári napokra
A nyári hőség fokozottan igénybe veszi a szervezetünket, ezért fontos, hogy ne terheljük meg még jobban nehezen emészthető, zsíros, kalóriadús ételekkel és italokkal. Nyáron energiaszükségletünk 10-15%-kal csökken, ezért fontos odafigyelnünk arra, hogy mit és mennyi eszünk.
Használjuk ki a természet kínálta “egészségbombákat”, fogyasszunk minél több friss nyers zöldséget és gyümölcsöt. A menü összeállításánál részesítsük előnyben a könnyebb fogásokat, étkezzünk változatosan. A kiadós napi háromszori étkezés helyett együnk inkább napjában ötször, de egyszerre csak keveset.
Könnyű reggelivel, pl. zabpehelyből, joghurtból és gyümölcsből álló müzlivel kezdjük a napot. Délben nem kötelező a meleg ebéd, megteszi a friss, ropogós nyers saláta is. Választhatunk kisebb húsadagot is párolt zöldségekkel, kevés burgonyával, rizskörettel. Készítsünk hideg krémleveseket vagy hűsítő fagylaltokat, zamatos gyümölcssalátákat.
Figyeljünk a folyadékbevitelre
A meleg hónapokban még nagyobb figyelmet kell fordítanunk arra, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékot fogyasszunk. A verejtékezéssel nem csak vizet, hanem a szervezet számára fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket is veszítünk, aminek pótlásáról szintén nem szabad megfeledkeznünk. Fő szabály, hogy naponta legalább 2-2,5 liter folyadékot fogyasszunk! Ez lehetőleg legyen csapvíz, tisztított víz, ásványvíz vagy cukormentes gyümölcstea, de alkalmanként fogyaszthatunk frissen préselt vagy vízzel hígított 100%-os gyümölcsleveket is. Jó ötlet, ha kulacsot hordunk magunknál, hisz azt szükség esetén bármikor újratölthetjük.
Készüljünk a strandra saját készítésű finomságokkal
A hagyományos strandételek, – mint a lángos, sült kolbász, hamburger és pizza- amellett, hogy megterhelik a gyomrunkat, a diétánknak és a pénztárcánknak sem kedveznek. Strandolás előtt tervezzünk előre, és készítsünk otthon zárható tárolóedényekbe egészséges harapnivalókat. Vihetünk magunkkal valamilyen teljes kiőrlésű pékáruból készült szendvicset, előre összevágott zöldségeket és gyümölcsöket, saját kezűleg készített hűtést nem igénylő süteményeket. Jó választás lehetn még a különböző zöldségekből készült fasírtok (cukkini, lencse, bab) vagy a zöldségkrémek is (hummusz, avokádókrém, padlizsánkrém).
További étrendi tanácsokért keresse irodánkat és konzultáljon dietetikusunkkal. Érdeklődni a 63/313-244, 263-as melléken vagy a www.facebook.com/szentesefi oldalunkon lehet.