November a prosztatarák elleni küzdelem hónapja

November a prosztatarák elleni küzdelem hónapja

Magyarországon mintegy 4000 új prosztatarákos beteget regisztrálnak évente és 1500-an halnak bele a betegségbe. A prosztatarák ezzel a magyar férfiak második leggyakoribb rákos megbetegedése, éppen ezért fontos, hogy minél többet tudjunk róla!

50 éves kor felett a férfiak 50%-át érinti a prosztata megnagyobbodás, 80 éves kor felett pedig már a férfiak több mint 80%-ára jellemző ez az elváltozás. Sajnos a férfiak nem szívesen fordulnak orvoshoz, amíg nincsenek tüneteik, pedig a betegségre egy urológiai és egy egyszerű laborvizsgálattal könnyen fény derülhet.

 

A korai felismerés szerepe

A prosztatarák elsősorban az idősebb férfiak betegsége: leggyakrabban a 65-75 éves korosztály körében fordul elő, de 40 éves életkor után bárkinél bármikor megjelenhet. A jó hír, hogy az időben felismert betegség 90 százalék körüli sikerrel gyógyítható!

A prosztatarák nagy veszélye, hogy csak viszonylag későn okoz panaszokat, ezért különösen fontos, hogy a férfiak rendszeresen járjanak urológiai szűrővizsgálatra. A prosztataszűrésre 50 éves kortól évente ajánlott elmenni, de ha a családban már volt prosztatarák, akkor 45 éves kortól.

 

Egészséges életmóddal csökkenthető a prosztatarák kockázata

A prosztata-problémákat, életkortól függetlenül, elsősorban életmódbeli változtatásokkal lehet elkerülni vagy kezelni. Rendszeres mozgással, a túlsúly csökkentésével, a megfelelő táplálkozással és az olyan fő rizikótényezők kiiktatásával, mint a dohányzás és alkoholfogyasztás.

 

  • Fogyasszunk alacsony kalóriatartalmú ételeket!
  • Korlátozzuk a vörös hús fogyasztását!
  • Válasszuk a teljes kiőrlésű és rostban gazdag táplálékokat!
  • Figyeljünk oda a természetes vitaminpótlásra!