Testsúlykontroll program

A National Health Service England vezetője szerint 5-7% testsúly csökkentéssel, több mint felére csökken az esélye a cukorbetegség kialakulásának.

WHO - World Health Organization A WHO felmérése szerint minden 4. felnőtt a túlsúlyos állapotot is felülmúlva elhízott egészségügyi kategóriába tartozik. Nem csak a zsíros, olajos ételek, hanem inkább a mozgásszegény életmód az elhízás oka Magyarországon. A National Health Service England vezetője szerint 5-7% testsúlycsökkentéssel, több mint felére csökken az esélye a cukorbetegség kialakulásának. Az elhízás olyan komoly problémákhoz vezethet, mint szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, sőt, egyes rákfajták is megelőzhetők, ha odafigyelünk az étkezésre, nem fogyasztunk túl sok vörös húst és zsírt, illetve rendszeresen mozgunk.

2015-ben született meg a Szentesi Egészségfejlesztési Iroda legújabb komplex testmozgási és étrendi elemekből álló, kifejezetten túlsúlyosaknak megalkotott programja. A Testsúlykontroll csoport keretében tavaly óta három csoport is közelebb kerülhetett fogyással, egészséges életmóddal kapcsolatos céljaihoz, jelenleg pedig a negyedik csapat indult „harcba”.

A csoportba egyszerre 15 embert tud fogadni az Iroda. Különböző kritériumoknak kell megfelelni a programban való részvételhez. Elsődleges szempont, hogy a jelentkező BMI értéke 25-ösnél magasabb legyen, ez ugyanis a „túlsúlyos” kategória.

Minden jelentkezőnek egy állapotfelmérésen kell megjelennie, ahol kiszámítjuk a BMI értéket, megmérjük a testsúlyt, testkörfogatokat, testzsír százalékot, koleszterin és vércukor szintet valamint a vérnyomást. Ezek ismeretében térünk rá a táplálkozási és testmozgási szokások megbeszélésére, felmérésére. A kérdőív kitér a különböző mozgásszervi panaszokra, korábban űzött sportokra, ételallergiákra, korábbi sikeres vagy sikertelen diétákra, speciális étrendet igénylő betegségekre is.

Szentes EFI - testsúlykontroll program
q

Fontos, hogy a jelentkező olyan mozgásszervi, ill. szív-érrendszeri betegséggel ne rendelkezzen, melynek állapota a program elkezdésével súlyosbodhatna!

s

Elengedhetetlen feltétel továbbá, hogy az első és az utolsó edzésen kötelező a részvétel, a megengedett hiányzások száma 2 alkalom.

Wellness Colosseum

A Testsúlykontroll csoport jelenleg 16 irányított funkcionális edzésből, illetve szabadon választott mennyiségű kardio típusú edzésekből áll a szabadban illetve a program által biztosított, térítésmentesen igénybe vehető edzőteremben. Jelenleg minden héten hétfőn és pénteken 18:15-19:15-ig a Wellnes Colosseum ad helyet az edzéseknek, amelyek szabadon megtekinthetők.

Mivel a fogyás elérése, az egészségesebb táplálkozással való ismerkedés, a rendszeres fizikai aktivitás bevezetése az életvitelbe rendkívüli akaraterőt és kitartást igényel, ezért az iroda és a program edzője folyamatosan bátorítja, támogatja a csapattagokat személyesen, valamint a csoport számára létrehozott zárt Facebook csoporton keresztül, ahol receptekkel, tanácsokkal is segítik a résztvevőket.

Ha a jelentkező minden belépési kritériumnak megfelel, regisztrálódik a programba. Az első edzést megelőzően egy ismerkedő, tájékoztató jellegű találkozón vesznek részt a csoporttagok, ahol egymással és az edzővel is találkozhatnak, kérdezhetnek, valamint a legfontosabb tudnivalókat itt kapják meg a sikeres induláshoz.

Az első edzés alkalmával egy Fittségi állapot felmérés történik, melyből az edző következtetni tud a csapat erőnléti állapotára, ízületi mozgékonyságára. A felmérő eredményeit feljegyzi, majd az utolsó edzésen is megismétlődik a mérés, ezért fontos az első és utolsó edzéseken való részvétel.

A programot idáig 45 fő kezdte el, 41 fő járta végig a 16 alkalmat és vett részt a felmérőkön. Ezek alapján mind a leadott kilók mennyisége mind az erőnléti felmérők eredménye bizakodásra ad okot. Az első csoport mintaprogram jelleggel indult, ahol több jelentős súlycsökkenés is történt a program két hónapja alatt, majd ez folytatódott további kettő programon keresztül az újabb résztvevőkkel. Fontos hangsúlyozni, hogy minden programban résztvevő, túlsúlyos testtömeg index kategóriába esett, de ezen felül testsúlyban, test körfogatokban, nemben és életkorban eltérőek voltak, így nem lehet csak egyetlen csoporttag eredményeit kiemelni. Elmondható, hogy átlagosan  3-4 kg-os fogyást értek el mindegyik programban.

A fittségi állapot felmérők a programban résztvevők és a munkatársak számára is meglepő eredményeket hoztak.  A felmérő mozgásanyaga igen egyszerű, könnyen kivitelezhető gyakorlatokból áll, – guggolás, fekvőtámasz, kitörés, ellentétes kar-láb emelés, alkartámasz- egy perc alatt kell minél több szabályosat elvégezni. Átlagosan elmondható, hogy az első és az utolsó felmérőnél a csapattagok megduplázták az első órán elért eredményeiket, tehát több szabályos ismétlést tudtak végrehajtani a fentebb említett gyakorlatokból.

Minden csoporttal megbeszélésre kerülnek a programban szerzett élményeik, tapasztalataik, és, hogy mit tanácsolnak a következő csoportoknak. Sok résztvevő elmondja, hogy hasznukra vált a programban kapott étrend, ami miatt szükség volt a napi 4-5 étkezés betartására, a program után az étrend alapelveire építve, új receptekkel folytatják az életmódváltást. Sokan továbbra sem hagyták abba a testmozgást, néhányan maradtak a funkcionális edzésnél, néhányan másféle mozgásformában találták meg a számukra kellemes edzéstípust. Gyakran látogatnak vissza irodánkba időközi mérésekre is, ahol hitelesített mérlegünkkel és testzsír mérő készülékeinkkel regisztrálni tudjuk a program utáni változásokat is.

Szentes EFI - testsúlykontroll program

A program jó lehetőséget ad arra, hogy a két hónap alatt a mindennapok részévé váljon a testmozgás, a helyes táplálkozás, melyek által az életmódváltás is elkezdődik. A Fittségi állapotok pozitív változása, az edzésről edzésre való fejlődés, további motivációt, önbizalmat ad a sikeres folytatáshoz. A program önmagában nem hoz eredményt, ha nem párosul hozzá jó adag kitartás és akaraterő. Mindenki ugyanazt a lehetőséget kapja, egyénenként dől el, hogy ki mennyire tud vele élni és kihasználni.